Mobilya satın almak eğlenceli olsa da karlı bir alışveriş için üstünkörü bir malzeme bilgisi yerine eşya yapımında kullanılan materyaller hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bildiğiniz üzere cam, metal ve ahşap gibi pek çok malzeme mobilya üretiminde kullanılıyor. Her bir malzeme işçilik ile birlikte o eşyanın kalitesini belirleyen en önemli faktör. Doğallığıyla ön plana çıkan ve bu sebeple modası hiç geçmeyen materyallerden biri de ahşap. Ceviz, meşe, çam gibi farklı ağaç türlerinden tasarlanan ahşap mobilyalar, her dönem en popüler mobilya türlerinden birini oluşturuyor. Ancak farklı ağaçlardan elde edilen ahşap mobilyaların tüm avantajlarına rağmen hayli pahalı olduğu bir gerçek. Bu nedenle insanların büyük çoğunluğu, kaliteli ağaçlardan üretilmiş mobilyalar yerine yapımında mdf veya sunta levhaların kullanıldığı eşyalara yöneliyor. Peki nedir mdf ve sunta? Bu makalede malzemeler hakkında detaylı bilgi vererek mobilya alışverişlerinizi daha bilinçli bir şekilde yapmanıza yardımcı olmayı umuyoruz. İlk olarak bu terimlerine ne anlama geldiğini açıklayalım. Mdf, mühendislik çalışması ile tasarlanmış kompozit ahşap malzeme demek. Odun talaşının birtakım kimyasallar ile karıştırılarak preslenmesi sonucu üretilen levha ise sunta oluyor. Aşağıda mdf ve sunta hakkında daha ayrıntılı bir açıklama yapacağız. Zira bu haliyle herhangi bir insan her iki malzeme arasında hiçbir fark görmeyebilir. Oysa diğer malzemelerde olduğu gibi sunta ile mdf arasında da sağlamlık ve uzun ömürlülük bakımından bazı farklar vardır. Genellikle marangozlar sunta yerine mdf mobilya tavsiye eder. Çünkü mdf uzun vadede daha dayanıklıdır. Suntanın da kendine özgü bazı avantajları olmakla birlikte her ortama uygun değildir. Örneğin sunta mutfak mobilyaları için önerilmez, zira neme karşı dayanıksızdır. Ve mutfak, yemek ve içecek buharlarından ötürü sık sık neme maruz kalır. Aynı nedenle banyo için de kullanışlı bir malzeme değildir. Bununla birlikte sunta mdf mobilyalara oranla daha ekonomiktir. Dolayısıyla tüketiciler arasında hala tercih edilen bir materyaldir. Mdf ve sunta hakkında genel bilgiler dışında daha açıklayıcı bilgi edinmek istiyorsanız yazımızın tamamını okumanızı öneririz.

Sunta nedir?

Sunta ya da diğer adıyla yonga levha son zamanlarda çok yönlülüğü ve ucuz fiyatı nedeniyle inşaat sektöründe popülerlik kazandı. Her türlü mobilya, panel ve bölme yapıların üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Maliyetleri düşürmek için kontrplak yerine kullanılabilirler. Günümüzde lamine sunta levha veya kaplamalı sunta levha ile herhangi bir mekanın konforu ve şıklığı arttırılabilir.

Sunta ağaç yongaları, talaş ve odun talaşı gibi atık ürünlerden yapılmış bir levhadır. Ek olarak düşük yoğunluklu lif levha (LDF) olarak da adlandırılır. Sunta levhadan üretilmiş bir mobilya satın almadan önce avantajlarını ve dezavantajlarını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

– Avantajları

Sunta levhayı seçmenin en büyük avantajı, kontrplak veya orta yoğunlukta lif levhalara karşı maliyet açısından ekonomik bir seçenek olmasıdır. Lamine yonga levhalar ve kaplamalı yonga levhalar, kontrplağa göre düşük fiyatla dekoratif görünüm sağlar. Dekoratif laminat veya ahşap kaplama, yapıştırmak için düz bir yüzey sağlar. Böylece, lamine sunta levha ve kaplamalı yonga levhalar ofis mobilyalarının üretiminde yaygın olarak kullanılırlar. Bir diğer avantajı hafifliği sebebiyle kolayca taşınabilir olmasıdır.

Sunta levha, MDF ile karşılaştırıldığında daha fazla vida tutma kapasitesine sahiptir, bu yüzden vida kullanılarak monte edilebilen mobilyaların yapımında tercih edilir. Ayrıca minimum bakım gerektirir ve temizlenmesi kolaydır. Suntanın bir diğer artısı ise termo-akustik yalıtım özelliğidir, bu nedenle hoparlör yapımı ve tavan kaplaması olarak kullanılabilir. Sunta levhalar çevre dostu bir materyaldir zira üretiminde talaş, tahta parçaları ve şeker kamışı gibi tamamen doğal malzemeler ve kalıntılar kullanılır.

-Dezavantajları

Sunta levha diğer lif levhalarına kıyasla düşük yoğunluğa sahiptir, bu nedenle nakliye sırasında kolayca hasar görebilir. Bunun dışında neme maruz kalınca genişler ve bükülür. Ayrıca bazı durumlarda renk bozulması oluşabilir.

Düşük bir dayanıklılığa sahip olduğu ve nem durumunda hasar görmesinden ötürü sunta, orta yoğunlukta lif levha ve kontrplak ile karşılaştırıldığında daha az kullanım ömrü sunar. Ek olarak güçsüz olduğu için ağır yükleri destekleyemez.

Mdf nedir?

Mdf (orta yoğunlukta lif levha): İnce ahşap yongalardan imal edilmiş ahşap bir üründür. Aynı kalınlığa sahip lif levhalar, küçük talaşlar halinde öğütülür, daha sonra yüksek basınçlı buhara tabii tutulduktan sonra hemen yapışabilen tutkallarla karıştırılır. Son olarak basınç altında preslendikten sonra mdf elde edilir.

Mdf kaplama: Mdf kaplama, ahşap ve melamin şeklinde iki medotla kaplanabilen mdf bir türüdür. Özellikle ahşap kaplamalı mdf, fiyat olarak ham mdf’ye oranla daha pahalıdır.

Mdf lam: Mdf lam, melamin kaplı ham mdf olup mdf’nin tüm avantajlarını ve dezavantajlarına sahiptir. Tek farklı ahşap kaplamalı mdf’ye oranla daha ekonomik olmasıdır. Ancak ham mdf’den daha pahalıdır.

-Avantajları

Mdf ya da diğer adıyla orta yoğunlukta fiber levha kullanmanın en büyük avantajlarından biri ucuz olmasıdır. Evin ahşap malzeme gereken bazı bölgelerinde orta yoğunlukta lif levha kullanmayı tercih ederek paradan tasarruf edebilirsiniz. Bu avantaj, bütçe konusunda size büyük kolaylık sağlar. Orta yoğunluktaki lif levhaların bir diğer avantajı, boyandığında tıpkı ahşap gibi gözükmesidir. Çoğu insan boyanmış bir mdf mobilyayı gerçek ahşaptan ayırt edemez. Mdf yapısal bütünlüğe ve yüksek ekolojik uyumluluğa sahip işlenebilir bir üründür. Çok yönlü bir malzeme olduğundan üreticiye şekillendirme açısından pek çok avantaj sunar. Mdf’nin yüzeyi düz, pürüzsüz, homojen ve yoğundur. Bu özelliği mobilya üretiminde mdf kullanılmasını büyük ölçüde kolaylaştırır.

-Dezavantajları

Orta yoğunlukta lif levha, her ne kadar suntaya oranla daha sağlam olsa da gerçek ahşap malzeme ile karşılaştırıldığında zayıf kalır. Bu şu anlama geliyor: Ahşabın dayanıksız olduğu koşullara maruz kaldığında mdf, çok daha kısa sürede çatlar ve hasar görür. Çünkü mdf, ahşap kadar yoğun bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle örneğin çivi ile monte edilen mdf mobilyaların kurulumunda, ahşaba göre çok daha fazla çivi kullanmanız gerekir. Çiviyi yakın aralıklarla yerleştirmezseniz eğer uzun vadede sökülme ve kırılma gibi problemlerle başetmez zorunda kalırsınız.

Orta yoğunlukta lif levha ile ilgili bir başka problem, çiviyi çok iyi almamasıdır. Bir çiviyi gerçek ahşaba vurduğunuzda, ahşap yolun dışına taşacak ve daha sonra çivi etrafında dönecektir. Orta yoğunlukta lif levhaya çivi takarken ise böyle olmaz. Dolayısıyla mdf ile çalışmak gerçek ahşapla oranla daha fazla işçilik gerektirir.

Diğer dezavanjlara gelince, mdf ucuz bir malzeme de olsa hiçbir zaman ahşap kadar dayanıklı değildir. Dolayısıyla uzun yıllar kullanacağınız bir mobilya istiyorsanız mdf aradığınızı vermez. Aynı zamanda neme karşı direnci düşüktür. Ahşaba oranla çok daha hızlı suyu emer ve bunun sonucunda şişer. Mdf yapımında kullanılan kimyasal ürünler insan sağlığına zararlı olup, özellikte mdf üretimnde ortaya çıkan tozların solunmaması gerekir.

​Mdf mobilya satın almalı mı?

Mdf, malzeme olarak mobilya üretiminde yaygın olarak kullanılıyor. Peki mdf mobilya tercih edilmeli mi? Daha önce de belirttiğimiz üzere mdf boyanarak tıpkı gerçek ahşap gibi görünebilir. Ve bu kesinlikle bir aldatmaca değildir. Zira üreticiler mobilyayı satarken ham maddesini belirtmek zorundadırlar. Ancak misafirleriniz bu ayrımı yapamayabilir. Mdf mobilyayı gerçek ahşaptan fiyatı ile de ayırt edebilirsiniz. Çünkü gerçek ahşaptan yapılma mobilyalarla mdf ile üretilmiş eşyalar arasında ciddi bir fark vardır.

Mdf mobilya ile ilgili ikinci soru yapımında kullanılan kimyasallardır. Yukarıda belirttiğiniz gibi bu kimyasallar insan sağlığına zararlı olup kanserojen maddelerdir. Bununla birlikte göz önünde bulundurulması gereken iki önemli nokta var.

Birincisi mdf’nin yapımında kullanılan kimyasalların, özellikle de formaldehitin miktarını kapsayan, kat kısıtlamalar bulunmaktadır. İkinci olarak da formaldehitin gazdan arındırılması, esas olarak malzemenin yapımı sırasında meydana gelir. Mobilya evinize ulaştığında özellikle de boyandığında, gazsızlaştırma çoğu zaman durmuş olur. Sonuç olarak mdf ile üretilmiş mobilyaları güvenilir yerlerden satın aldığınız takdirde sağlığınız için bir sorun teşkil etmez. Her ne kadar yapımında kimyasal da kullanılsa mdf mobilyalar atık ağaç parçaları ve talaşlardan üretilir, dolayısıyla çevre dostudur.

İçeriğin tamamına ve daha fazlasına www.homify.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.